Последни новини

ДУНАВСКА СТРАТЕГИЯ

March 9, 2015

Филиз Хюсменова пита Европейската комисия за работата по Дунавската стратегия и другите макрорегиони

28.02.2015 г.
Въпросът на евродепутата:

 

В „Доклад на Комисията до Европейския парламент, Съвета, Европейския икономически и социален комитет и Комитета на регионите относно управлението на макрорегионалните стратегии” /от 20.05.2014 г./ Комисията представя своите препоръки за постигане на максимални резултати и въздействие от реализиране на посочените стратегии. Като представител на страна членка, която е силно заинтересувана от работата по Стратегията за Дунавския регион приветствам инициативата на Комисията.

прочети повече.. »

May 20, 2011

Стратегията на ЕС за Дунавския регион – единен отговор на общи предизвикателства

Брошура за Дунавската стратегия
2.9 MiB
1153 Downloads
Details...
February 21, 2011

Европейският парламент даде зелена светлина за Дунавската стратегия

Филиз Хюсменова е сред вносителите на резолюция на ЕП за изпълнението на стратегията

 

С резолюция от 17 февруари 2011 г. Европейският парламент даде зелена светлина за изпълнението на стратегията на Европейския съюз за региона на река Дунав. Българският евродепутат от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Филиз Хюсменова бе сред вносителите на документа, обсъден в Страсбург. прочети повече.. »

December 14, 2010

Ф. Хюсменова: Най-силно трябва да усетим позитивите от “Дунавската стратегия”

За Европейската стратегия за развитието на дунавския регион на въпросите на Live News отговори заместник-председателят на комисията по регионално развитие в Европейския парламент Филиз Хюсменова

Livenews.bg, 14 декември 2010 г.

 

Как България и Румъния ще могат да се възползват от Дунавската стратегия на ЕС? Какви ще се ползите за двете държави?

 

Аз се надявам  двете страни, които са са най-нисък брутен продукт на глава от населението в целия Европейски съюз да постигнат най-голям напредък с участието си в Дунавската стратегия. Това са страни с най-изостанала инфраструктура и при тях ще се види осезаемо разликата между настоящото състояние и бъдещото строителство. Те се нуждаят в по-голяма степен от реклама и от привличане на туристи, от увеличаване на търговията и свежи пари, които да дадат тласък на бизнеса. Ползата ще бъде в изравняване или поне намаляване на дистанцията в стандарта на живот на хората от  горното и долното течение на Дунав. прочети повече.. »

July 5, 2010

Филиз Хюсменова, евродепутат: Дунавската стратегия ще дава преимущество на наднационални проекти

Вестник “Строителство и градът”, страница 4-5

05.07.2010 г.

 

Г-жо Хюсменова, вие сте един от евродепутатите с активна позиция по разработваната в момента Стратегия за развитие на Дунавския регион. Какво е вашето виждане, какви трябва да са приоритетните проекти в т.нар. Дунавска стратегия?

 

България трябва да използва потенциала на стратегията за устойчиви транспортни връзки, икономическо развитие, опазване на природната среда, развитие на културата. Крайната цел е съществено да се подобри средата за живеене. Не само да постигнем по-чисти води на Дунава, но и да изградим по-добра инфраструктура, възможности за туризъм, по-добро образование. Аз защитавам интересите на страната ни и считам, че приоритетни проекти трябва да се тези, чрез които стандартът на живот на хората от по-бедните региони по Дунав ще се изравни с този на по-богатите, а макрорегионът като цяло да стане еднакво привлекателен в горното и в долното течение на реката. прочети повече.. »

Страница 1 от 3123