May 18, 2012

Филиз Хюсменова организира състезание между млади автори по случай 9 май

Филиз Хюсменова организира състезание между млади автори по случай 9 май


Денят на Европа Девети май вдъхнови десетки младежи на възраст между 18 и 25 г. да премерят сили помежду си в жанра есе по темата „До Брюксел и назад”. В конкурса, който беше организиран от Информационния център на евродепутат Филиз Хюсменова в Разград и подкрепен от Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европейския парламент, се включиха 26 млади автори не само от Разград и областта, а и от цяла България, както и неколцина български студенти в Лондон.

Първата награда – пътуване до Брюксел, грабна 18-годишната абитуриентка от София Ина Петрова. На второ и трето място бяха класирани Айлин Ниязиева, на 23 г. от Търговище и Айдън Махмуд, на 21 г. от гр. Джебел, Кърджалийска област.

 

„За победителя вече има запазено място в самолет за Брюксел”, съобщи регионалният координатор на Европейския информационен център на Хюсменова в Разград Салим Черкез.

Наградите бяха връчени на 18 май в столицата, в централата на ДПС, чийто заместник-председател е евродепутат Хюсменова. „От сърце поздравявам и победителите, и участниците в конкурса, всички те показаха огромно съпричастие към темата за нашето общо европейско настояще и бъдеще, изразиха разнообразни гледни точки и дадоха воля на своите знания и дарба”, каза при награждаването председателят на журито Икмал Джомова, зам.-председател на младежкото ДПС.

 

„Големият интерес към конкурса силно ме зарадва. От изпратените есета е видно, че младите автори притежават не само дар слово, а и активна гражданска позиция. С такива будни и напористи младежи човек може да е спокоен за утрешния път на България в Европейския съюз”, коментира инициаторът на конкурса евродепутат Филиз Хюсменова. Тя подчерта, че състезанието е надхвърлило регионалната рамка на първоначалния си замисъл, а всички участници в него са демонстрирали завидни езикови и обществено-политически познания, творческо въображение и енергия, съзнание за отговорността, която им предстои да поемат за развитието на България.

 

Тук могат да бъдат изтеглени и есетата на наградените автори:

Айдън Махмуд - III място
44.9 KiB
562 Downloads
Details...
Айлин Ниязиева - II място
43.5 KiB
606 Downloads
Details...
Ина Петрова - I място
59.1 KiB
599 Downloads
Details...
Категории: Начало, Новини