October 10, 2012

Изложба

Изложба живопис и фотография на художниците Мария и Валери Върбанови ще бъдат представени в Силистра под патронажа на евродепутата Филиз Хюсменова и със съдействието на Групата на либералите и демократите за Европа – АЛДЕ. Изложбата ще гостува в Художествената галерия от 15 до 28 октомври. Ще бъде представена подбрана колекция от произведения, която ще покаже ретроспективно съвместното и солово творчество на художниците през последните 20 години – абстрактни и сюрреалистични композиции, натюрморти в класически реализъм и хиперреализъм; последните им творби от техния проект “Realistic+Abstract”. Редом с картините те ще изложат и серия художествени “бодиарт” фотографии.

Ефирност, лекота и естетическа наслада – това изпитвам докато гледам творбите на сем. Върбанови. – коментира Филиз Хюсвенова. Валери е от нашия край и аз с удоволствие се присъединих към идеята да покажем на силистренци изкуството им, което обикаля предимно в чуждестранни галерии. Още повече, че те ще ни направят съпричастни и на процеса на създаване на творбите си. Надявам се тяхното откровение да докосне възприятията и на професионалистите и на любителите. 

На откриването ще се прожектират презентации, които показват в детайли целия творчески процес на създаване на фотореалистичните платна, и мултимедийна прожекция на техните боди-арт творчески фотосесиии. На 16-ти октомври децата от двете художествените школи в града, както и всички, които имат интерес към изобразителното изкуство ще наблюдават рисуване на живо и демонстрации на различни живописни техники. За децата художниците ще изнесат кратка беседа за съвременните тенденции в изобразително изкуство, по-специално за съвременния реализъм и малко познатите в България Фото и Хиперреализъм.

 

 

Категории: Начало, Новини