November 19, 2012

Филиз Хюсменова е вносител на декларация в Европарламента

Декларация за участието на младите хора при взимане на решения по климатичните промени се внася днес, 19-ти ноември в Европейския парламент. Един от вносителите й е евродепутатът и зам.- председател на ДПС Филиз Хюсменова. Декларацията трябва да събере подписите на повече от половината от евродепутатите, за да стане задължителна за Европейската комисия.

 

В нея се посочва, че последиците от изменението на климата ще стават все по-тежки. През 2050 г. на днешните деца ще се налага да се борят с тях. Мнението на вносителите е, че децата трябва да участват при взимане на решения относно климатичните промени и трябва да получават необходимото образование за това.

 

Вече стартираха срещи между евродепутати и млади хора, на които беше обсъдено как всички да бъдат включени в политика и действия за борба с климатичните промени. Младежите споделиха, че за тях декларацията е част от много по-голямата тема за правата на децата, тяхното интегриране и участие в процесите на взимане на решения, включително намаляването на минималната възраст за гласуване на 16 години.

 

Повече информация за декларацията, самата кампания и начините, по които децата и младите хора могат да вземат участие ще намерите на адрес: http://www.mtl-cec.org/bg/young-people/youth-voice-in-the-eu-working-together-to-tackle-climate-change.html

 

 

Категории: Начало, Новини