November 21, 2012

Филиз Хюсменова защитава българите в Европейския парламент

„Няма оправдание за острите и неаргументирани нападки към български и румънски граждани от английския ни колега евродепутат Блум.” – заяви евродепутат Филиз Хюсменова в Европейския парламент. Тя направи изказване на пленарната сесия,  което се провежда тази седмица в Страсбург.

 

То е провокирано от статия на евродепутата Годфри Блум от Великобритания, в която той прогнозира „безпрецедентна вълна от престъпления” ако границите на Англия се отворят за българи и румънци през 2014 г. и че българската администрация, финансирана от ЕС, според него, е изцяло корумпирана.

 

Филиз Хюсменова отбеляза, че евроскептицизмът във Великобритания расте и че 65 % от гражданите на страната виждат бъдещето на Европа в черни краски, но изявленията на колегата й преминават отвъд добрия тон. Тя определи твърденията като очевидно несъстоятелни и дискриминацонни.

 

Също така неприемливо е, според евродепутата, че Блум призовава за скъсване на договорите, подписани с България и Румъния, което е нарушаване на законодателството на Европейския съюз и обезпокоителен призив към неспазване на правилата на функционирането му.

 

Филиз Хюсменова изрази личното си възмущение и представи позицията на ДПС по  проблема, според която статията служи за нагнетяване на ксенофобия и взаимна омраза в трудното време на обща криза.

Категории: Начало, Новини