March 8, 2013

Филиз Хюсменова: Днес България е по-далече от Шенген, отколкото преди управлението на ГЕРБ

Не съм изненадана, че на протичащото заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, няма да бъде взето решение за приемането на България и Румъния в Шенген – коментира за радио Фокус евродепутат Филиз Хюсменова.

Според нея въпросът за приемането има две страни. Едната е, незаконосъобразното поведение на някои от страните членки, а другата е грешките на правителството в оставка. През2011 година правителството допусна решението за влизането на България и Румъния в Шенген да бъде обвързано с политически, а не с техническите критерии, които трябва да бъдат изпълнени за приемане – посочи тя. Ситуациата е била подценена от управляващата партия ГЕРБ. Със самочувствие и голяма доза самонадеяност,  опиянени от „възвърнатото” доверие на Брюксел, те не успяха да разчетат индикациите и настроенията,  не успяха да убедят европейските партньори, че България е благонадеждна да охранява външните граници и да бъде както се изразяват в Брюксел „гарант за целостта и сигурността на общото пространство”. Последният доклад на Еврокомисията от юни беше унищожителен, колкото и да не ни се иска да го признаем – каза българският евродепутат. Няма как при такъв доклад в областта на правосъдието и вътрешни работи, при нулев напредък в преследването на корупцията и организираната престъпност, да очакваме приемане в Шенгенското пространство.

Хюсменова предупреди, че България е в изключително неизгодна позиция. Не е справедливо за България да няма официален доклад преди края на 2013 г., какъвто имаше за Румъния. Така не може да се отчете напредъка, а имаме такъв.

Всичко, което се случи дотук е голям провал на една ясно положена, предварително обявена национална цел от правителството на ГЕРБ. Днес България е по-далече от Шенген, отколкото преди управлението им.

След като приемането на двете държави беше обвързано с докладите по механизма за сътрудничество и оценка последва „големият шамар”, ако мога образно да се изразя така.

Предполагам, че за по –осторожните наблюдатели е ясно, че Не заради протестите на хората и заради падането на правителството, а защото следващия доклад за България се предвижда за края на 2013 г. Въпреки че вече се изпълняват някои от препоръките от последния доклад и те могат да се докладват на Съвета, те не се приравняват на данните и анализите в един доклад. В този смисъл, дори и да имаме напредък, той няма как да бъде отбелязан. Затова преди седмица изпратих въпрос до ЕК.

След като редица страни членки незаконно обвързаха приемането на България с резултатите от докладите на Комисията и тези мнения се явяват непреодолима пречка, според мен трябва да е възможно ЕК да подготви и изнесе междинен доклад, който може да отрази ако има напредък по препоръките на Комисията.

 

-          Холандия, Германия, Франция, Финландия са за блокиране на присъединяването на София и Букурещ. Австрия официално не е против влизането в Шенген, но тя и други предпочитат двете държави да направят това постепенно.

-          ЕК предлага да се изработи Пътна карта за присъединяването. Тъй като ЕК е длъжна да следи за изпълнение на законодателството на ЕС, тя се опитва да канализира и насочи процеса, така че да не бъде в противоречие с правото на ЕС и да отговори на държавите, които предлагат приемането да се случи първо за въздушното и после за сухоземното пространство. Такъв подход вече беше коментиран и България в лицето на министъра на МВР изрази съгласие с него.

-          Прогноза – България няма да бъде приета до края на годината.