April 18, 2013

Европейските либерали също скочиха срещу „Цветановгейт”. От Алианса са категорични, че незаконното подслушване подкопава устоите на демокрацията и справедливостта на изборния процес.

Скандалът „Цветановгейт” се разраства и в Европа. След европейските социалисти и евролибералите изразиха острата си критика към действията на правителството на ГЕРБ и поискаха от Брюксел да вземе мерки срещу недемократичната практика да е подслушват политически опоненти.

„Незаконното подслушване на опозиционни български политици подкопава демокрацията в страната”. Това заяви лидерът на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), която е една от най-влиятелните парламентарни групи в Европейския парламент, Ги Верхофстад, който е и бивш премиер на Белгия. Той коментира незаконното подслушване в България, по-известно като „Цветановгейт”, така: „Санкционирането на незаконно подслушване на политици от опозицията в България от страна на държавните органите подкопава демокрацията и справедливостта на изборния процес. За по-малко от един месец преди изборите в България гражданите трябва да бъдат уверени, че техните основни права са защитени. Комисията трябва да следи отблизо развитието в България в тази светлина и да обърне специално внимание при проверката, че основните права на гражданите са наистина уважени. Във връзка със скандалното подслушване ръководителите на българската делегация в АЛДЕ, европейските депутати Антония Първанова и Филиз Хюсменова, заявиха: „Настоящата ситуация е резултат от системното злоупотребяване на ГЕРБ със своята власт. Скандалът е доказателство за изключително опасен процес на политизиране в рамките на Министерството на вътрешните работи през последните четири години. Този процес тласка България обратно към тъмните времена на тоталитарния режим и ни отдалечава от европейските ценности, принципите на правовата и държава и демокрацията”. Припомняме ви, че над половината от сигнала на лидера на опозицията Сергей Станишев до Сотир Цацаров се оказа истина. Истинността на останалата част все още не може да бъде установена, защото доказателствата са изтрити в първите часове на проверката от ръководен служител на Специализирана дирекция „Оперативни и технически операции”. Той и още трима ще бъдат разследвани за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание. Прокуратурата ще изследва и дейността на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по отношение на това, как той е изпълнил задълженията си по контрола на прилагането и използването на СРС.

Категории: Начало, Новини