April 24, 2016

Филиз Хюсменова: Интересът към конференцията показва, че ДПС е значим политически фактор

На ДПС се гледа като на значим политически фактор с възможности за влияние на политическата сцена и целия живот в страната и доказателство за това е големият интерес към конференцията ни. Това заяви евродепутатката Филиз Хюсменова при откриването на 9-ата Национална конференция на ДПС в НДК.

Днес ще вземем важни решения, но освен обстановката сега, трябва да държим сметка за дълготрайните последици от решенията ни, каза Хюсменова. Отговорни сме към хората, които ни подкрепят, отговорни сме към партията, отговорни сме към страната ни, предупреди тя.

Хюсменова изброи и осноните ценности на ДПС: Свобода на духа, мисълта и словото, единство в действията и подкрепата, заедност като разбиране и уважение, споделено настояще и бъдеще.

Сред гостите на конференцията са президентът на АЛДЕ Ханс ван Бале, вицепрезидентът на Либералния Интернационал Робърт Браун, генсекът на Либералния Интернационал Емил Киряс. Както и д-р Константин Тренчев, почетен председател на КТ “Подкрепа”, синдикалните лидери Пламен Димитров и Петър Манолов.

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов бе повишен в зам.-председател. В НДК са още съпредседателите на ПГ на БДЦ Светлин Танчев и д-р Красимира Ковачка, зам.-шефът на АБВ Румен Петков, Станимир Илчев от НДСВ.

Изненада предизвика появяването в залата на един от първите отцепници от ДПС – Гюнер Тахир, председател на НДПС

В зала 3 на НДК са и представители на посолствата на САЩ, Русия, Великобритания и други дипломатически мисии. Не се чу име на представител на посолството на Турция.

На първия ред в залата бяха и почетните гости от Турция – депутати от няколко партии, най-вече от опозиционната Народно-републиканската, както и много кметове и представители на изселнически организации.