May 9, 2017

ЧЕСТИТ ДЕН НА ЕВРОПА!

Днес отбелязваме специален ден – Денят на Европа. На тази дата сме длъжни да припомняме миналото – че в Европа е сложен краят на Втората световна война. Тя ни напомня още, че свободата и мирът не са получени даром и затова са още по-ценни. Да не забравяме и началото на Европейската общност – идеите на Жан Моне и първия договор за въглища и стомана, които доведоха до създаването й.

Тази дата е и нашето настояще, тъй като заедно и наравно с народите на други 27 държави членки принадлежим на едно голямо семейство – Европейския съюз.

Днешният ден вече е символ и на нашето европейско бъдеще. От нас – възрастните и от вас – следващите поколения зависи какво ще бъде то. Съхраняването на Европейския съюз и неговото развитие се състои в опазване на ценностите, които го основаха и изградиха. Бъдещето на Европа и на света зависи от стремежа ни към мир и към свобода, от върховенството на закона, от солидарността и толерантността, които проявяваме. С тези ценности, бъдещето ще сигурно и щастливо, ще носи благоденствие и просперитет.

Нека 9-ти май да бъде празник на силата и сплотеността на Европа, и на по-голямата й интеграция!

Категории: Начало, Новини