June 23, 2017

ОТ ЛИДЕРСКАТА СРЕЩА НА ЛИБЕРАЛИТЕ В ЕВРОПА: ЗА НАЦИОНАЛПОПУЛИСТИТЕ ЗАПОЧНА ОБРАТЕН ДОМИНО ЕФЕКТ

От тази година започна обратен домино ефект за националпопулистите. В предните години те бяха в подем и този процес се разпространяваше верижно в страните членки, но сега има промяна, заяви председателя на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа /АЛДЕ/ Ги Верхофщадт на лидерската среща на либералите в Европа.

В срещата, провела се на 22-ри юни в двореца „Егмонт” в Брюксел, участваха председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ и Филиз Хюсменова – ръководител на делегацията на ДПС в Европейския парламент и зам.- председател на Движението. Лидерската среща се състоя в навечерието на заседанието на Европейския съвет и имаше цел да очертае актуалните за либералите въпроси от дневния ред на Европейския съюз и позициите им по  темите, които ще се дискутират на Съвета.

Либералните лидери се обединиха около необходимостта от реформи в Евросъюза. Те обявиха, че европейците са дали възможност на политиците да проявят решителност и че това доверие не бива да се пропилява. Либералите са и могат в бъдеще да бъдат  катализатор на цялостна и категорична реформа, основана на либералните ценности и  отчитайки социалните измерения.

Като приоритети на работата им бяха очертани стимулирането на  конкурентноспособността и заетостта, сигурност и отбрана, управление на миграцията в Европейския съюз и извън него. Беше подчертано, че отговорността за промените в Европа вървят заедно със солидарността между страните членки.

В срещата се включиха председателя на партията АЛДЕ Ханс Ван Баален и председателя на Европейска демократическа партия Франсоа Байру. министър-председателите – либерали на Белгия, Холандия, Дания, Люксембург, Естония, Финландия и Словения, еврокомисарят по Конкуренцията Маргрете Вестагер,  председателят на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер и други.

Категории: Начало, Новини