November 11, 2017

Мустафа Карадайъ: Балканите могат да бъдат консолидирани на принципа на заедността, а не на национализма

Балканите могат да бъдат консолидирани на принципа на заедността, толерантността и солидарността по пътя към членство в ЕС. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на пресконференция в рамките на провеждащата се в София конференция на балканските либерали на тема “Западните Балкани – неразделна част от Обединена Европа”. Домакин и организатор  на форума е ДПС.  В рамките на конференцията бе засегната темата за  пътят на страните от Западните Балкани за членство в ЕС.  В първия панел на конференцията бяха обсъдени постиженията на България в процеса на демократизация. „Най–важното постижение е мирния преход от тоталитарна система към демокрация, много важно за Балканите. Благодарение на  българския етнически модел, чийто идеолог е д-р Ахмед Доган, ние успяхме да направим един мирен преход, без реваншизъм, независимо от процесите, които бяха в страната, заяви Карадайъ.

 

На конференцията е бе изразено безпокойство по отношение на засилващата се вълна на национализъм и радикализъм в Европа. “Моделът, който предлага правителството на България, не е моделът за консолидация на Балканите. Балканите не можем да се консолидираме чрез национализми, шовинизми, радикализми.”, заяви Карадайъ. Според него балканският национализъм е малко по-опасен от европейския.
Карадайъ посочи, че е важно да се обмени опитът на България за мирния преход от тоталитарна система към демокрация с опита на другите балкански страни.
На конференцията ще бъде обсъден и въпросът за отношенията ЕС-Турция. Нашата позиция е, че демократичните процеси в Турция трябва да продължат и продължаването на преговорите за членство на Турция е част от демократичните процеси, каза той. По думите му референдумът в Турция е показал, че турското общество е разделено на две равни половини. Тази половина, която споделя Кемалистките, демократичните, европейските ценности, трябва да бъде подкрепена, посочи Карадайъ. Като съседна държава на Турция, а и другите балкански страни, имаме интерес за съсед да имаме една демократична Турция, а защо не и член на ЕС, каза той.
Попитан за предстоящия вот на недоверие към българското правителство, Карадайъ заяви, че власт, в която участват националисти, вреди на държавата.
Дните на национализма са свършили, те нямат бъдеще, посочи Греъм Уотсън, член на Европейския икономически и социален комитет.
България и Румъния отговарят на критериите за влизане в Шенген и трябва да бъдат приети без протакане, смята Ханс ван Баален, председател на партия АЛДЕ. Същото важи и за Еврозоната, България е готова да влезе в Еврозоната, нека не протакаме повече, каза той. Според него страните от Западните Балкани трябва да влязат в ЕС.
Наше задължение като либерали е да упражним натиск за приемане на страните от Западните Балкани в ЕС, каза Калин Попеску-Таричану, председател на Сената на Румъния.
В конференцията участват лидери на либерални партии от Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия и Словения.

 

 

Категории: Начало, Новини