April 19, 2018

ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДПС И ЕВРОДЕПУТАТ ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ В С. ГОЛЕМО БАБИНО, ОБЛАСТ ВРАЦА

Зам.-председателят на ДПС и евродепутат Филиз Хюсменова откликна на молбата на жителите на с. Големо Бабино, област Враца и организира профилактични прегледи, които бяха безплатни за тях. В селото живеят 280 жители.

 

По повод 18 април – Европейския ден за правата на пациентите, Миглена Иванова – координатор в Европейския информационен център на евродепутата във Враца – заведе лекарски екип от град Криводол при възрастните хора. Прегледите се осъществиха в лекарския кабинет в кметството на селото.

 

За инициативата беше разгласено предварително и от нея се възползваха 49 жители на селото, които нямат лични лекари и нямат възможност да посетят лекар в близкия град. Пациентите бяха прегледани обстойно и им бяха направени медицински изследвания, включващи електрокардиограма, измерване на кръвно налягане, кръвна захар и др. Бяха им дадени насоки за лечение и им бяха изписани медикаменти, както и съвети за здравословен начин на живот.

 

Кметът на село Големо Бабино Тихомир Трифонов благодари на Филиз Хюсменова за грижата и помощта за жителите на селото.

 

Европейският ден за правата на пациентите цели да ги популяризира, а страните членки да предприемат политически действия за тяхното дефиниране и спазване. Поставянето на гражданите в центъра на здравната политика на ЕС започва с гарантиране на правата на пациентите, коментира Хюсменова.

 

Категории: Начало, Новини