June 23, 2018

Мустафа Карадайъ: Терористичните атаки в Европа налагат актуализиране на международните стандарти

Евродепутатът от АЛДЕ Филиз Хюсменова бе съорганизатор на конференция за борбата срещу финансирането на тероризма, заедно с колегата си от ЕНП Емил Радев

 

Терористичните атаки в Европа налагат актуализиране на международните стандарти, на политиките, на правните процедури и практики за превенция и разследване, заяви Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ при откриването на конференция на тема „Борба срещу финансирането на тероризма – от законодателство към практика”, съобщиха от пресцентъра на партията.

 

Според Карадайъ, който е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание и на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства, една от целите ни следва да бъде постигането на по-висока ефективност в превенцията на изпирането на пари, и затова трябва да се работи на национално равнище и в Европейския съюз, и чрез международно сътрудничество.

 

Участник в конференцията беше и евродепутатът Филиз Хюсменова – зам.-председател на групата на АЛДЕ и член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Тя беше и съорганизатор на конференцията от страна на АЛДЕ с колегата й Емил Радев от ЕНП, който е член на същата комисия и на специалните комисии по тероризъм и по финансови престъпления, данъчни измами и избягване на данъци. В конференцията взе участие и Йордан Цонев, зам.-председател на парламентарната група на ДПС и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

 

Събитието беше организирано в контекста на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз съвместно с Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 44-то Народно събрание.

 

Ключов говорител на конференцията беше Натали Гризбек – евродепутат от АЛДЕ и председател на Специалната комисия по тероризъм на Европейския парламент. Тя определи конференцията като „форум на високо ниво”, който изпраща послание за сътрудничество. Гризбек оцени положително транспонирането на европейското законодателство в борбата с тероризма в България и практическото му прилагане. Тя направи обзор на работата на комисията, която ръководи.

Категории: В Медиите