February 22, 2019

В ОБЛАСТИТЕ СИЛИСТРА И ТЪРГОВИЩЕ ОТБЕЛЯЗАХА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МАЙЧИНИЯ ЕЗИК СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДПС ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА

Зам.-председателят на ДПС Филиз Хюсменова, Областните съвети на ДПС – Силистра и Търговище се погрижиха за отбелязването на Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Бяха организирани поетично-музикални вечери на турския фолклор в читалището на с. Преславци, общ. Тутракан и в клуб “Васил Левски” в гр. Търговище.

 

В празника в Народно читалище „Светлина” се включиха самодейни трупи, фолклорни групи,  млади рецитатори от СУ „ Христо Ботев” – с. Паисиево, общ. Дулово и от селата Търновци и Преславци, общ. Тутракан, и с. Искра, общ. Ситово. Местните жители и гостите на тържеството, бяха очаровани от знанията и ентусиазма на участниците. Повече от два часа, стихове, песни, танци, театрални сценки внесоха колорит и настроение в залата. Участниците бяха поздравени от координатора на Европейския информационен център на Филиз Хюсменова в Дулово – Нигяр Музаферова от името на евродепутата и получиха поощрителни награди.

 

Празника уважиха поети и писатели на турски език – Хабил Курт и Наим Баков от Силистра, Орхан Мемиш от с. Искра, Невхис Мустафа- председател на областната структура на Женската организация на ДПС – Силистра, общинският председател на партията в Тутракан – Нехат Кантаров, кметът на с. Паисиево, общ. Дулово – Гюрджан Рахми и общински съветници от ДПС.

 

В Търговище децата изпълняваха стихове и песни от турския фолклор пред родители и гости, сред които бяха инж. Хатидже Алиева – председател на Общински съвет на ДПС в Търговище, представители на женското дружество  и на МДПС – Търговище. Коoрдинаторът  на Европейския информационен център на Филиз Хюсменова в Търговище Емине Юсеинова награди участниците с книжки на турски език, пъзели и сладки изкушения.

Категории: Начало, Новини